25 mars 2008

avslørt

Selvmedisinering er en ting, men selviagnostisering er vel minst like vanlig? Den siste uken har jeg tuslet rundt i min noe kalde leilighet og tittet meg rundt, slått på både den bærbare og den stasjonære PC-en og kikket litt rundt der og til og med tatt en liten titt under mitt eget skinn. På et eller annet vis prøvd å finne ut hva det er som egentlig feiler meg. For jeg har på ingen måte vært i tvil om at det noe som feiler meg, i motsetning til at det er noe som er riktig. Harmoni er flyktig selvbedrag, vellykethet kamuflerer tilkortkommenhet og så videre. Ingen tvil om at der noe som feiler meg.

Klesvasken min kommer aldri lengre enn til ferdig brettet om den er heldig. Å putte ting i skap, på riktig plass og holde orden inni disse skapene, det blir litt for mye. Ikke fordi jeg ikke har tid til det, det er bare et sånt voldsomt tiltak. Så klærne ligger til offentlig beskuelse på et godt synlig sted i min stue. Det bare å kikke innom. Det går mye i svart, for min del. Hvis vasken kommer ut av vaskemaskinen eller for den saks skyld inn i den... Har jeg en dårlig dag så kan jeg fort ende med at vasken går fire runder og en halv uke før den finner veien til tørkestativet. Og jeg har fremdeles sengetøy liggende i et tomt skap fra et overnattingsbesøk i fjor på seinvåren som skulle vært vasket. Men jeg prøver å komme meg gjennom årets klesvask og dette sengetøyet som jeg til tider savner prioriteres bort. Ikke en gang fem fridager var nok til å komme gjennom årets klesvask.

Jeg fikk delvis ryddet litt i alle CD-ene som lå og fløyt rundt i soverommet mitt utenfor sine respektive cover. Men det tok tross alt bare en halv time. Og DVDer ble stablet i riktig men, akk så synlige stabler på bokhylla. Jeg har støvsugd gulvteppet x antall ganger for brødsmuler i ferien men gulvet i gangen ser ut til å trenge en omgang med salmiakk igjen. Gulvbelegg er noe dritt, særlig de lyse for du avsløres raskt om du ikke har rengjøringsrutiner som holder møkka ute. Det mangler nok jeg. Oppvasken har stått siden lørdag, ikke at den er enorm men den har stått og jeg har hatt tid, massevis av tid til å ta den. Siden jeg er litt sein med klesvask m.m. så endte jeg opp med en gardin til duk da jeg inviterte til middag. Og jeg innrømmer å ha puttet en del løsøre i skuffer bare for å få det bort til gjestene kom og det vil nok straffe seg for på et eller annet tidspunkt trenger jeg disse små tingene, som fyrstikker, og så vet jeg ikke hvor jeg har gjemt det unna.

På den bærbare åpnet jeg masteroppgavedokumentet mitt. Og fant ut at jeg måtte ha en papirkopi for å orke og jobbe med det. Så praktisk. Tatt i betraktning at det er bare to måneder til det skal leveres inn og jeg har ikke sett min veileder siden 2006 og jeg jobber fulltid så er vel det at jeg mangler en papirkopi det minste problemet. Men jeg lot det altså ligge. I morgen derimot, da skal jeg skaffe papirkopi...trur eg. Så var det de tjue sidene som manglet da. De blir det verre med. Sukk. På den stasjonære så har jeg sittet og bladd i min egen blogg. Før påske hadde jeg postet min post nummer 666. Jeg har ingen respekt for tall men ingeting av viktighet har blitt postet etter det spesielle tallet heller. Eller, ikke noe ektefølt, kanskje? Jeg har følt meg litt tom og slapp og uten giv og lyst til å skrive. Det er ikke så lett å skrive ut tomhet, for den er som regel ganske ordløs. Kjedelig og lite engasjerende også, til og med for den som skal skrive den.

For det var jo det med under mitt eget skinn. Denne tomheten som resulterer i at ingeting blir gjort. Ikke ordentlig uansett. Jeg har til og med tenkt at om jeg skulle være så inderlig heldig, noe jeg ikke kommer til å være, og bli tilbudt den jobben jeg søkte på, så føles det som at jeg kommer til å si nei. For jeg er tom, tiltaksløs, udisiplinert og det er ikke noe å tilby mennesker som vil ha engasjert, idérik og energisk. Der er ikke jeg. En liten stund der så tenkte jeg at jeg føler meg i grunnene ganske nedfor. Og jeg har sovet mye, eller slumret mye. Varmet meg i senga og kontemplert over følelsen av tomhet. Du kan godt si at det har vært fånyttes for tomhetsfølelsen har vedvart. Uansett så tenkte jeg at det måtte da være symptom på et eller annet. En liten depresjon ville kanskje vært en fin knagg å henge alt på? Å gå opp eller ned i vekt, få behov for mer eller mindre søvn, rastløs eller passiv, nedsatt evne til å konsentrere seg, joda, det passer det. Jeg bebreider ikke meg selv eller tenker på døden men det er kanskje ikke nødvendig? Og de symptomene som passet, de passer vel enhver inn i til tider. Men jeg klarer ikke helt å ta det seriøst. Å ha en liten depresjon ville jo vært å peke nese på ordentlige depresjoner som virkelige mennesker har. Ikke sånne som meg. For jeg innbilller meg at det bare er å ta seg litt sammen, jeg. Jeg har faktisk kommet til en diagnose. Og den er ikke pen. Den er i grunnen mye vanskeligere å forholde seg til enn om jeg hadde gått for depresjon. Jeg tror jeg er lat, litt feig og uten motivasjon som driver meg forover. Det er deprimerende men kvalifisere neppe til en depresjonsdiagnose. Det er i alle fall det jeg sier til meg selv. For jeg ser jo at jeg har massevis med ting som kanskje bidrar til at jeg blir så matt til tider og skjermer meg selv ved å ikke ta tak i de tingene som jeg virkelig bør ta tak i, både de mer hverdagslige og de mer eksistensielle.

I morgen skal jeg få unnagjort en av de tingene som er av rimelig eksistensiell karakter som skremmer meg og som jeg innså i går kveld får hjertet mitt til å banke fort og hardt når jeg står naken i dusjen for å få varmen i meg så jeg klarer å sove hver kveld. Alt handler om terskler, noen er større enn andre og noen lager mentale sperrer som er verre å forserer enn andre. Dessverre så er jeg ikke mindre realistisk enn at jeg ser at hva jeg klarer å gjøre når denne tingen jeg egentlig gruer meg til å få unnagjort endelig er ute av verden på ett eller annet vis sikkert ikke blir noe mer enn før jeg kvittet meg med den ene tingen som potensielt skulle ha skapt massevis av angst i livet mitt. Denne tingen som jeg har valgt å takle ved å puste inn og ut og stresse minst mulig. Som har fått meg til å etterstrebe å finne de små, gode øyeblikkene. Uansett så vet jeg at når denne ene tingen er overstått så er jeg fortsatt i stand til å finne andre ting som rettferdigjør at jeg holder meg selv litt nede, slumrer bort timene og tenker at jeg kunne gjort så mye mer så mye bedre. Noen ganger blir jeg så inderlig lei av meg selv og føler meg så avslørt, av meg selv. Og jeg innser at det har lite med latskap å gjøre. Jeg gjør det.

...gi meg styrke...

7 kommentarer:

fr.martinsen sa...

nei styrke? har visst ikke det.

jeg kjenner meg igjen. jeg har også noen terskler. og det irriterer meg at det er de samme tersklene som virker så høye hele tiden, helt uoverstigelige for meg. selv om jeg ikke ser grunnen til det. det er ikke logisk for meg hvorfor noen terskler er så høye. vil jeg ikke nok? jo.

andre derimot. de med oppvask og klesvask er lette for meg. jeg gjør dem som en deilig distraksjon.

othilie sa...

Det er det jeg tenker. At jeg skulle klart å gjøre i alle fall disse filletingene mens jeg kontemplerte over tomhet, fullhet, livet, begjær, ambisjoner osv. For når jeg klarer å overkomme akkurat de simple terskelene så er det deilige distraksjoner.

Men det er alle de mer alvorlige tersklene som plager meg mest. Som holder meg nede. Og selv når jeg tror jeg vet hva det handler om så fortsetter de å eksistere, irritere.

Mens noen ting, de hopper jeg så lett inn i som bare det, ting som gir andre frysning på ryggen og angst... Så hva skal til, når en har til dels både nok styrke og innsikt til å føle at det går veien? Æsj.

fr.martinsen sa...

å jeg vet ikke.

men jeg vet at jeg irriterer meg over de som sier at man bare må ta seg sammen. de snakker antakelig om terksler som de selv er over, som er lette for dem.

jeg har f.eks klart å zappe meg inn i effektive slutte å røyke-, slanke- og treningsperioder som har vart og der jeg har fått det til det jeg ville.

så kan jeg sitte år og tenke, men hvorfor klarer jeg det ikke bare en gang til? vet ikke for søren. jeg får ikke innzappet meg.

og jobbkurs som skal forestille å skulle endre oss..

min erfaring er at f.eks jobbendring kommer på andre måter. det er ikke så lett å se hvordan de kom, men noen ganger kan jeg se at jeg er blitt flinkere til noe grunnleggende, når jeg ser tilbake de siste månedene. jeg har lurt på om de endringene har kommet med andre livsendringer, jeg tror kanskje det.

fr.martinsen sa...

mens noen ganger, må jeg tilføye, har jeg gjort radikale endringer i livet som også har vært varige bare basert på en replikk fra noen. en slags vekkelse.

othilie sa...

Det er som regel en illusjon at livet har stått stille i ti år, selv om det noen ganger føles sånn, på grå dager. Men jeg blir litt sur når folk sier til meg at jeg må jo huske at jeg har fått to barn. Jeg tenker at man klarer mer i livet enn å få to barn og å skille seg fra faren (jeg har jobbet og innehar verv men pussig hvordan en ser bort fra sånne ting, selv om de krever sitt) ... Mulig jeg stiller høye krav til meg selv *flirer*

Det er bare så helve... vanskelig å se til tider at det ikke handler om å ta seg sammen, for gud bedre, livet går forover hele tiden. Det gjør det. Det som jeg ofte tenker på er at det er sjelden noe andre sier får meg til å endre noe. Jeg må finne det hos meg selv.

Alle har sagt at det er jo bare tjeu sider akademisk tekst som gjenstår. Hvor hardt kan det være å få gjort? Jeg tror ørene mine lukker seg med en gang noen nevner det. Og så sier de at klart du må gjøre deg ferdig for du har kommet så langt. Jeg hører like lite på de som de som sier at er dette viktig for deg? Må du ha den graden ferdig eller klarer du deg fint uten? Jeg graver i meg selv for finne motivasjon og noen ganger er den sørgelig vanskelig å finne. Jeg vil bli ferdig, men jeg vet ikke om jeg orker å ta springfart...

Jeg har aldri klart å ta meg sammen når det gjelder å trene og å spise. Røyke gjør jeg heldivis bare når jeg er på fylla, for det hadde jeg aldri klart å slutte med.

Jeg hengte opp to klesvasker i går og brettet noen klær. De fant ikke veien til klesskapet dog og oppvasken venter forventningsfullt på meg...

Men jeg sitter på Blindern og føler meg akademisk *flirer* En falsk bevissthet muligens som jeg liker uavhengig av hvilke resultater det gir. Så langt bare en masse utskrifter. Og det var jo dagens ambisjon, utskrifter snakk om å ta seg sammen!

Anonym sa...

Du skriver veldig gjenkjennelig.
En liten lapp om hva jeg skal utføre neste dag har hjulpet meg over slike kneiker.
Da har jeg skrevet timeplan innlagt tepause selv om jobben kanskje bare har en varighet på 40 min.

Da vet jeg når det skal skje og hvor lenge jeg skal holde på.

Jeg er da snill mot meg selv og gir meg ikke mere i lekse enn det jeg kan klare. Ved å lage meg slike små oppgaver hver dag med klokkeslett, så går det faktisk lettere og jeg vet at ved en slik liten innsats hver dag så har jeg kommet meeeget langt med de grufulle tersklene i løpet av en uke.

Jeg kan etter dagns lille jobb synes at dette gikk da greit og så gjøre mere enn det som står på lappen. Da føler jeg meg som en meeeget flittig pike, hehe
Om dette fungerer for andre vet jeg ikke men har vært nyttig for meg til tider.

Men om du er litt sløv med husarbeid og andre forpliktelser for tiden så får du trøste deg med at du skriver som en gud!:-)

Anonym sa...

Joda, jeg klarer å komme emg gjennom sånne ting som er nødvendige: søke om SFO-plass, føre reiseregning, lage foredragsnotater...gjøre ting som ikke blir borte av seg selv. Men jeg har en del ting jeg suger skikkelig på; husarbeide og å "gjøre noe med livet mitt". Selvdisiplin, kom og treng deg på. Det er sant det du sier. Jeg lager mentale lister og kommer meg gjennom de mer trivielle tingene men ikke de som alle syns er viktig, som også er viktige for meg men det krever mye av meg.

Jeg har tatt oppvasken men har ikke skrevet på masteren enda...det siste er viktig og det er vanskelig. For meg *sukk* Jeg er kanskje litt for flink til å fokusere på de få tingene jeg ikke klarer å gjennomføre??? Som jeg vet at jeg kan klare. Hva gjør man med det? AAAARghh!

Takk for komplimentet, det varmer og gjør meg samtidig litt sånn, nettopp, jeg skriver bra, og så sitter jeg og blogger for fire stykker der ute og kunne kanskje brukt det til litt mer. Ikke noe annet, men litt mer. For jeg syns det er fint å blogge. Virkelig.

....Jeg iler tilbake til mitt skippertak, masteren....

-othilie