21 mars 2007

uten mat og drikke duger helten ikke.

Det forbauser meg hver gang noen sier til meg at de ikke helt så for seg at jeg laget mat. Det er et eller annet ved meg som gjør at du ikke ser meg for deg på kjøkkenet i forkle med en omsorgsfull mine og et hjerte av gull. Når de så etterhvert skjønner hvordan jeg tenker om mat så blir de enda mer sjokkerte og når de har smakt den så glemmer de at de noensinne trodde at jeg ikke kunne "koke", som min bestefar brukte å si. For jeg lager god mat og tør si det. På posten under er dagens; hjemmelagde kjøttboller med eksotiske krydder, tomat og yoghurtsaus, ris, grønnsaker og selvfølgelig hjemmelaget chilisaus, skikkelig sterk.

Misforstå meg rett, det serveres junkfood hos meg også, men det er med dårlig samvittighet og et visst ubehag. Jeg spiser også rask mat ute fra f.eks BIT men på kjøkkenet mitt, der lages det mat fra grunnen av, i allefall når jeg jeg har tid og den dårlige samvittigheten har bygd seg opp, det tar et par dager med pølse og fiskekaker så er jeg nødt tilå lage noe fra bunnen av.

Så hvorfor ser ingen for seg at jeg er av den typen som lager mat? Som person er jeg meget bestemt og til tider en bråkebøtte og kverulant. Jeg har sterke meninger og man skjønner raskt at jeg er bevisst på at jeg er kvinne og at jeg misliker stereotyper knyttet opp mot det å være kvinne. Jeg skrur hyller selv og installerer PC-en min om det trengs men jeg går i høye hæler og trange skjørt og vifter med øyenvippene når jeg føler for det. Hvorfor er det egentlig sånn at hvis noen oppfattes som bevisst og bestemt på en feministisk måte, da er det rimelig å anta at de ikke har fokus på mat og at de ikke driver med sånt av prinsipp, muligens? Det er i allefall de signalene jeg får.

På en måte så har de et poeng. Jeg lager god mat, ikke bare gjennomsnittlig, men virkelig god. Men jeg "liker" det ikke. Moren min liker ikke å lage mat og kan servere mye rart i odde kombinasjoner, ingenting som smaker vondt men det er aldri mer enn ok. Hun har ikke nese for å eksprimentere og har servert kjøttkaker, fiskekaker og fiskeboller og en pølse i ny og ne i alle år. Det er hennes basale kokekunster. Skal hun slå på stortromma tyr hun til TORO... Men hun har servert maten i alle år, kjøpt den inn og tilbredt den, samvittighetsfullt, for min far, dag ut og dag inn. Jeg har dermed utviklet en motstand mot å servere for andre som ikke bidrar i prosessen. Jeg syns at mat skal være et felles anliggende og er det ikke det så syns jeg ikke det er morsomt lengre. Hjertemannen kokte ikke og min iver etter å koke for han var derfor laber. Han elsket maten min når jeg bare svingte meg rundt og kommenterte ofte at han syntes det var underlig at en som laget så god mat ikke likte det og syns at jeg burde bruke talentet mitt for smakfulle sauser og verdens mykeste, saftigste bakverk til noe mer enn å tvangskoke hjemme. Det er nok den indre feministen i meg som protesterer mot skeiv arbeidsdeling vil jeg tro.

Jeg var et sært barn som likte veldig få ting og som hadde få alternativer til slutt fordi jeg ikke fikk noen spesialbehandling. Min middagstallerken kunne fort bli bare et stykke fisk og grønnsaker fordi jeg ikke likte alt det andre. Som voksen er jeg derfor veldig opptatt av at tallerkenen min må se fylt ut og variert; variasjon i farger, tekstur og smak. Jeg lager ikke får-i-kål eller kjøttkaker i brunsaus. Jeg syns det er kjedelig mat og når jeg er ærlig så tror jeg også det er fordi det ikke appellerer til min estetiske sans(!) Derfor så ser det ut som på bildet under når jeg lager mat, fargerikt med mange ulike smaker og gjerne litt sterkt. Det sier seg selv at jeg ikke lager middag hver dag. Da hadde jeg tilbragt all min tid på kjøkkenet og med min labre interesse for oppvask og rydding (også et kvinneanliggende i min slekt) så hadde det blitt mye ekstraarbeid for meg som jeg virkelig vil slippe.

Greia er at ungene liker helt ordinær mat, norsk og litt pregløs og da blir det vanskelig å finne gode alternativer. Når ungene krever fiskepinner spiser ikke jeg, jeg orker ikke tanken på å få de i munnen en gang. Jeg sitter sammen med de men spiser ikke. Løsningen er å lage ting i separate gryter sånn at man til slutt kan blande, da kan ungene plukke ut det de vil ha. I dag tok jeg meg tid til å lage ordentlig mat, fra grunnen av. Jeg bruker kun oppskrift første gang jeg lager noe, etter det tømmer jeg i som det passer seg og etter hukommelsen og det fungerer som oftest veldig bra. Mangler jeg ingredienser fyller jeg på med en velvalgt ertstatning. Selv om jeg ikke er av den huslige typen, later det til. Jeg har teft og klarer å komme fram til en god miks på det meste.

Jeg var den første som fikk familie og barn og jeg har laget utallige store middager med alt fra kjøtt krydret på godt marokkansk vis, spinat og mandarin salat, raita, mais og korianderroti til lekre kaker og sorbeter og servert for søsken og venner. Jeg nevnte at jeg mener at mat er et felles anliggende, men jeg lager alltid alene. Jeg har aldri hatt mer enn en meter benkeplate og ellers liten plass og dermed så blir det å lage mat en individuell oppgave fordi det er knapt plass til meg selv på det lille arealet jeg har å svinge meg på. Og ungene min lærer dermed lite om å gjøre mat til et felles anliggende. Jeg er en svoren tilhenger av å lage ting fra bunnen av men serverer minst tre middager i uka som det lyser halv og gjerne helfabrikat av.

Med andre så er mitt forhold til matlaging noe skrudd. Jeg praktiserer som min mor; alene på kjøkkenet. Men maten jeg lager er av en annen klasse når jeg faktisk lager mat og jeg "kan" ikke, eller vil ikke lage det hun lager når hun koker. Som henne så klarer jeg ikke å lærer mine søte små å hjelpe til men jeg har det som filosofi at det er et felles anliggende og jeg er irritert for at jeg gjør alt alene, men der har jeg meg selv å takke. Og jeg vegrer meg for å fremstå som en søt konemor med gode husmorevner, noe jeg vitterlig har. Jeg er genial på husarbeid. Jeg hadde med den rette pillemiksen blitt en perfekt forstadshusmor som tatt ut av USAs "the traquilized 50s". Nå er jeg bare sær og i opposisjon, men mot hva??? Jeg må ta grep om denne matlaginga ser jeg.

Det er en trøst at det smaker utrolig godt med hjemmelagd i allefall, all min skepsis, motvilje og dårlige vaner til tross.

7 kommentarer:

Lisa sa...

Selvom tidene er i endring, så møter man fortsatt de med holdningen at "enten så er man kvinne og en god kokk, ellers så er man kvinne, kverulant og mest sannsynlig lesbisk" (satt på spissen, selvsagt).

Forøvrig, så har jeg full forståelse for denne opposisjonen mot å fremstå som en prektig konemor. En ting er å ha evnene, en annen ting er å vise at man har de. Man vil fremstå som noe mer enn en husfrue.

Når det er sagt, så skjønner jeg - etter å ha sett matlaginga på bildet - at jeg må lære meg å lage mat fra bunnen av. For jeg kan det ikke..men det er ingen som tror jeg kan det heller.

othilie sa...

Jeg er livredd for at noen skal tro at jeg kan "holde hus" og alt det der. For det er jo tidkrevende! Jeg vil heller gjøre andre morsomme ting og da må det bli sånn at det er pølser i ny og ne og at jeg stryker duken mens den ligger på bordet og skal brukes og ikke når den er nyvasket og tørr. Og man må jo ha tid til å være barsk og kverulere også. Men det lar seg jo faktisk kombinere med å lage mat, er veldig gøy å lage mat sammen med noen og samtidig løse verdensproblemer.

Det er egentlig ganske så tilfredstillende å lage mat... Ikke si det til noen.

Lisa sa...

Your secret 's safe with me. Forøvrig så er ikke pølser og potetmos halvfabrikata man skal grine på nesa over altså. Det er merkelig hvor godt slikt kan smake etter man har gått minst 3 måneder uten så mye som en eneste liten pølsebit..

Det enkle er ofte det beste .. eller noe slikt.

..og jeg har stor tro på å lage mat sammen og løse verdensproblemer samtidig. I "tidsklemma" må man være kreativ, for det viktigste er selvsagt å ha tid til de morsomme tingene..

I sa...

Jeg er feminist, utålmodig, og kjempeglad i å lage mat. Og vet du hva - det er helt greit. Frykt ikke. Lær deg å like det på alle måter, også prinsipielt. Skal vi komme angsten for å være 50-tallskvinner til livs, må vi motarbeide den ved å gå den i møte.

Det er greit å like ting som passer inn i kjønnsrollen din, selv om kjønnsrollen er en trang og jævlig skuff. La oss ta med oss de trivelige tingene og klatre ut av den!

...Hei, forresten:)

othilie sa...

Enig med du og jeg jobber med meg selv der, tro meg. Må bare finne en god måte, for å slutte å lage god mat, det er vel ikke et alternativ? Nope. Mat er en fantastisk greie, men jeg må faktisk bli litt mer generøs der og inkludere og ta i mot mer hjelp, og da, da er det en perfekt ting å ta seg til.

Uff, kjønnsroller, guffen greie, du. Jeg klarer ikke helt å slite meg løs og fungere uavhengig av dem. "Den frie vilje" er ikke så fri, synes det som.... Project in work, det også.

Hei:-)

I sa...

Det er i hvert fall helt sikkert at man blir fryktelig sulten om man slutter å lage mat.

othilie sa...

...he-he. så sant , så sant.

Så i dag har jeg brukt fire timer på en pai, ikke fordi den var så tidkrevende men fordi jeg lot arbeidet med maten hvile mellom "alt annet", det vil si å stirre ut av vinduet og vandre litt giddalaust fram og tilbake på gulvet. *Mmmmm, mett og god med smaken av soltørkede tomater, oliven, stekt kylling og broccoli blandet med cheddar, egg og crême fraiche fremdels på tunga*