19 mars 2007

...og de sier verden er et godt sted...

Vi kom ned fra skogen med gommebokser fulle av blå bær. Bestefar hadde vist oss hvor de var å finne. Vi satte oss ned på den sprukne steintrappa til det hvite huset belagt med eternitt. Varmen fra steinen trengte gjennom de hjemmesydde kjolene, jeg klødde distre på en ansamling myggstikk nederst på leggen, de gule og hvistripete strømpene slang rundt anklene, fulle av små borrer fra en blomst jeg ikke husker navnet på lengre. Vi satt der og spiste blåbær uten å si noen ting. Bare surret fra millioner av fluer kunne høres og det svaket suset fra en myk sommervind som blåste varsomt gjennom gress som nesten var klart for ljåen, bare bestefar fikk tid. Vi slikket på purpurfargede fingre og priset oss lykkelige for hver munnfull som ikke etterlot flekker på tynne bommullskjoler med fantasiblomster på. Bestemor ville komme løpende med Zalo og mase om å skifte hvis hun fikk øye på en blåbærflekk, bare en ørliten en. Den røde katten som naboen hadde gitt oss smøg seg opp bak meg og malte høyt mens den gned seg mot ryggen min. Jeg klødde den fraværende mens jeg stirret tankefullt opp mot den mørkegrønne skogen, uten tanke for noe annet enn å komme til bunns i den sennepsfargede gommeboksen, kjenne den syrlige sødmen fra blåbær modnet i en evig lang og lys sommer i nord.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Fine bilder Othilie, og gode minner å ta med seg videre.

Jeg har også noen sånne langt bak i hukommelsen et sted. Det er rart å tenke på at stedene og stemningen fortsatt finnes der, men uten oss. Noe mangler i bildet, på en måte.

Verden kan være et godt sted - både der og da, og her og nå. Hvis vi vil og tør.

othilie sa...

Jeg har så mange av disse bildene, luktene og lydene. Små øyeblikk som sier så uengelig mye godt. Og jo eldre jeg blir, i større grad prøver jeg å oppsøke disse stedene,føle på det på nytt, få nye øyeblikk. Da jeg var yngre syntes jeg ikke de var viktige. Men de er små evigvarende søte karameller med streif av eksostiske ingredienser som sakte smelter i hele sansapparatet mitt. Gang etter gang.

Den steintrappa var magisk og det var usigelig trist da den ble slått bort med slegge og erstattet av en sånn stålgreie som gnagde seg inn i rompa og bare føtter...

alliene sa...

Med ett ble det sommer... Sensommer. Fint.

Anonym sa...

kjempefint! :)

othilie sa...

Mmmm, ikke sant? Barndommens sommere har noe eget ved seg, til og med i regnvær var alt fantastisk. Det er godt gjort, det.