26 september 2006

tisserevolusjonen

Det er i grunnen fascinerende hva som oppfattes som kvinners trang til å feminisere sine omgivelser og manglende respekt for at vi er skapt forskjellig, altså gutter og jenter. I dag leste jeg i Dagbladet at en skole på Sørlandet hadde sendt lapp hjem til alle barn der de oppfordret foreldrene til å snakke med sine guttebarn om at det ble mye søl på fellesdoene på skolen og at gutter skulle sitte å tisse på skolens toaletter. Saken kom så langt som til tv-nyhetene og en synlig streng og oppgitt mor med blankskurt ansikt og stram hestehale kunne fortelle at dette syns hun var urimelig. I artiklen sier en mor at hun synes at det er forstemmende at hun må lære sin sønn å sitte og tisse etter å ha brukt fire-fem år på å lære han det motsatte. Sønnen reagerer på at han må sitte å tisse slik som jenter. «Skolegutter tvinges til å tisse sittende» er den forstyrrende overskriften til hele artiklen.

Jeg blir helt matt. I min familie så lærer alle gutter å sitte og tisse når det er praktisk og å stå når det er mest henisktsmessig. Både små og store gutter har lett for å ikke treffe skåla helt og det er ofte små drypp som kan ses på doringen og med de minste kan det fort bli mer en et drypp og gjerne utenfor toalettskåla; på gulv og vegger. De menn som ikke har vært innom min familie ser ut til å ikke føle at dette gjør noe; de tørker sjelden opp etter seg og syns muligens at det er greit å etterlate seg små vitnesbyrd på at de har vært og brukt toalettet. Jeg skal ikke falle så dypt at jeg antyder at dette har noe med trang til å merke revir, urinstinkter osv, for det tror jeg ikke på selv en gang og det ville vært et billig poeng. Jeg skal heller ikke påstå at de nyter sin posisjon, de kan stå og pisse mens vi andre må sitte og gå i urinen deres etterpå, for sånn er det vel neppe for de fleste menn. Jeg velger å tro at ingen (de menn som sverger til å stå) har egentlig tatt innover seg at dette i grunnen er veldig uhygienisk. Ingen kan ta fra meg som kvinne og medmenneske det argumentet.

Jeg nevnte at i min familie lærer en å stå der det er mest nødvendig; når en er ute. Vi har lagt liten vekt på å knytte hvordan du tisser på opp mot kjønnidentitet da jeg i grunnen ser at dette fort kan gi problemer med å forstå hygieneaspektet senere. Erfaring tilsier også at vi er mye raskere å implementere kjønnsrollemønstre hos våre små enn hva som er praktisk og hygienisk. Jeg skjønner godt at gutten til denne kvinnen reagere hvis det er sånn at han har fått høre i fem år at «skikkelige mannfolk står og tisser, bare jenter sitter». Og med den eksakte ordlyden vil jeg tro. Det høres ikke bra ut? «Bare jenter...» Hvem vil ikke være et skikkelig mannfolk? Det høres flott ut! Og det er ikke til å komme bort fra at det er mye mer praktisk å kunne stå og tisse når en er ute i Guds frie natur. Jeg ville gitt mye for den kompetansen med tilhørende gode muligheter til ikke å få maur i rompa og slippe å blotte hele rompa hver gang det røyner på. Det hadde ikke vært meg imot. Men, ingen har prøvd å lære meg det fordi det nok kan synes litt anatomisk vanskelig gjennomførbart, men jeg vet at dette er en kunst som en del damer mestrer. Og så er jeg «bare jente». Det er visst ikke så flott, men det er mulig at jeg bare er bitter og grinebitersk kjerring og leser mer inn i «bare jenter» enn nødvendig. Pluss det var jeg selv som skrev setningen i utgangspunktet. Og muligens tolket den i verste mening.

Det er minst en faktor til som teller for at menn sikkert ikke hadde lidd overlast ved å sitte når de tisser. Dette går på den fint navngitte væsken «resturin» som det fort kan bli mer enn nok av hvis en står og tisser og som kan gi prostataproblemer på sikt. Men man kan med bokstavelig talt enkle grep stå og samtidig forebygge akkurat dette. Bra er jo det siden jeg har mine tvil angående tisserevolusjonen, alle mann med rompa ned på ringen, uansett om det er nummer en eller nummer to som kommer!

Men mest av alt så vil jeg poengtere at det er litt søkt å legge vekt på kjønnsrollene når dette blir et tema, som moren i artiklen over faktisk gjør. Det er godt mulig at kvinner er mer opptatt av hygiene enn menn men jeg tror at med litt innlevelse så er det klart for de fleste at det ikke er noe stas å sitte eller stå i andres tiss. Jeg tror at en kontrollert studie der alle aldersgrupper var representert ville vise at det reneste toalettet var der alle hadde tisseredskapen så nært doskåla som mulig; i sittende stilling. Helt overbevis faktisk! Og slutt å snakk om å sitte og tisse som om det er en spesiell ting som bare jenter bør gjøre, for alle kan nemlig sitte å tisse, bare de vil! Det er utrolig stor forskjell på bør og kan! Og ordet "tvinge"? Dette er ikke barnemishandling, det er sunnt bondevett, noe som både kvinner og menn kan ha, i allefall i disse dager.

5 kommentarer:

alliene sa...

Du sa det ti ganger bedre og mye mindre flåsete enn meg! Med fare for å bli misforstått - Halleluja - du er tilbake igjen! :)

othilie sa...

Det bør være krav til presisjon, høyde og ansvarsbevissthet før en får lov til å stå å tisse. Vi må kunne kreve av de som står at de viser vanlig folkeskikk og forlater rommet slik de fant det, forutsatt at det ikke var en fyr med ustyrlig tissefant som var inne før dem. Vi må ikke være redde for å si hva som er galt i dokulturen og sette krav... Nå ble jeg litt ondskapsfult flåsete.

Hyggelig at du putter meg inn igjen på siden din;-)

Anonym sa...

Du skriver bra, innlegget trakk frem smilebåndet mitt :)

Men vil rette på noen småting. Det er mer hygienisk å stå enn å sitte, hvorfor? Fordi doskålen alltid har en del bakterier rundt om. I tillegg er det mer praktisk, for hvorfor sette seg ned når en kan stå? Det går mye raskere når en står (uten at raskhet er synonymt med griseri).
At du som kvinne mener det er mer hygienisk å sitte enn å stå er jo forståelig, tenk deg en jente som står foran doskålen og forsøker å tisse som en gutt (hihi), men for en gutt er det mest hygieniske og praktiske å stå. Å lære de opp til noe annet (eller tvinge dem) er vranglære. Foreslår heller et tissekurs for disse som virkelig klarer å bomme, for det skal veldig mye til eller noen øl for mye for å sikte feil. Hvis ikke så får en henge opp noen lettkledde damer over klosettene, sikkert lettere å treffe for de ulærte da..
Ingen skal tvinges til å sitte når stå er hva som er det mest naturlige og enkleste for en gutt, skal man drite samtidig så er det såklart mer praktisk å sitte. Ble litt mye tiss og bæsj morsomheter i kveld :)

Forresten, urologen som kom med innspillet om at menn bør sitte å tisse for å unngå alvorlige sykdommer er hysteri, for det han ikke har tatt med i betraktning er at menn/gutter vanligvis skvetter litt når en skal la det renne ut bakveien også. Så dette er ikke en advarsel som kan tas særlig seriøst, i hvertfall langt fra nær på måten det blir fremstilt på.

othilie sa...

Uten tissekurs så holder argumentet mitt stikk mener jeg, det er uhygienisk. Og å gi gutter tissekurs hadde blitt en varm potet...

Anonym sa...

Flyter det med piss så la dem vaske etter seg selv, raskeste måten å lære hva en IKKE skal gjøre ;)